Hieronta

Kuntohuoltamosta saat asiakkaaseen paneutuvaa klassista- ja urheiluhierontaa. Tehokeinoina ja hoidon apuna työkalupakistamme löytyy  mobilisointi, venytykset, kehonhuollon opastus, urheilu- ja kinesioteippaus, kuivakuppaus, Edillä valikoimassa myös Hartia-/purentalihashieronta.

Käsittelemme lihaksesi ja lihaskalvosi niiden vaatimalla voimakkuudella, huomioiden myös kipeään kohtaan
mahdollisesti vaikuttavat muut kudokset.

 

Hieronta

Hieronnan tarkoituksena on kudosten aineenvaihduntaa parantamalla rentouttaa lihaskudosta tai jännekudosta, ja helpottaa kiputilaa. Kipua voi aiheuttaa staattinen työasento (tai harrasteasento), esimerkiksi näyttöpäätetyöskentely, autolla ajo, tai harrastuksista vaikkapa tarkkuutta vaativat käsityöt. Lisäksi kireyden syynä voi olla jatkuvasti samansuuntaisina toistuvat liikkeet tai vammojen, sairauksien tai synnynnäisten syiden aiheuttama kehon virheasento.

Hierontaa voidaan käyttää rentouttavana ja kiputiloja ehkäisevänä hoitona silloin tällöin.
Jos kivut ovat jatkunet pitkään, kannattaa hierontaa ottaa kuuriluontoisesti. Alkuun tämä tarkoittaa yleensä kahden, kolmen viikon jaksoa, jonka aikana hieronnassa pyritään käymään kaksikin kertaa viikossa. Näin hieronnan avaama lihaskudos ei pääse jäykistymään uudestaan lähtötilaansa, vaan kudosta saadaan pehmitettyä kerta kerralta.

Hieronnan lisäksi hoidoissa apukeinona on passiivinen venyttely. Lisäksi opetellaan kädestä pitäen kotona tehtävää venyttelyä ja liikkeitä, joilla lihaksia saadaan jatkossa pidettyä auki.

Urheiluhieroja hallitsee aina klassisen hieronnan. Tämän lisäksi hän on koulutuksensa kautta erikoistunut eri urheilulajien mukanaan tuomiin tyypillisiin lihasvaivoihin sekä rasitusvammoihin. Urheiluhierontaa käytetään myös ennen urheilusuoritusta lihaksia valmistelevana ja herättelevänä käsittelynä. Urheilusuorituksen jälkeen hieronnalla voidaan rentouttaa lihaksia. Harjoittelukaudella lihaskireyksiä voidaan poistaa muokkaavalla, syvemmälle vaikuttavalla hieronnalla.

Teippaus

Teippausta voidaan tehdä n.k. kovalla- eli urheiluteipillä, tai joustavalla kinesioteipillä. Urheiluteippausta käytetään tukena urheilusuorituksessa. Esim. monet suunnistajat teippaavat nilkkansa ennen epätasaisessa maastossa juostavaa kilpailua. Tällöin teippausta käytetään vain lyhyen ajan. Sitä voidaan käyttää myös tukena paranemisvaiheessa, esim. nilkan jo nyrjähdettyä.

Joustavalla teipillä tehtävä kinesioteippaus perustuu japanilaisen kiropraktikon Kenzo Kazen havaintoihin pinnallisen kudosten liikuttamisen vaikutuksesta lihaskalvokudokseen, sekä nivelten liikeratoihin. Kinesioteippaus voidaan tehdä aktivoivasti (lisäämään jonkin lihaksen toimintaa tai nivelen liikerataa), passivoivasti (estäen, esim. ylirasitustilassa) tai asentoa korjaavasti. Sillä voidaan tehdä myös stabiloivia, kipua lieventäviä tai kudosnestekiertoa parantavia teippauksia. Urheilijoiden lisäksi teippauksesta hyötyvät erityisesti lihaskivusta pitkään kärsineet.

Kuivakuppaus

Kuivakuppaus on uusi versio vanhasta hoitomuodosta. Vaikka hoitotekniikka on nyt kuuminta hottia, se ei todellakaan ole uusi. Jo muinaiset egyptiläiset ja kiinalaiset harrastivat kuppausta, omasta kansanperimästämme puhumattakaan. Kuntohuoltamolla me käytämme niin kutsuttua liukukuppausta, joka tehdään silikonikupeilla. Kupin alle muodostuu alipaine, joka lisää aineenvaihduntaa selvästi kuppia liikuteltaessa. Käytämme tekniikkaa hieronnan ohessa. Sitkeiden lihas- ja kalvo-ongelmien lisäksi kuivakuppaus on todella tehokasta arpikudoksen pehmentäjänä.

Mobilisointi

Mobilisointi on nivelten hellävaraista liikeradan lisäämistä. Siinä jäljitellään nivelen normaalia liukua luiden välillä, ja sillä pyritään lievittämään kipua, lisäämään nivelen liikkuvuutta sekä parantamaan nivelruston aineenvaihduntaa (linkki: http://www.terve.fi/tuki-ja-liikuntaelinsairaudet/78167-mita-on-mobilisoiva-kasittely). Mobilisointi ei koskaan ole manipulointia eli ”naksauttelua”, vaan liikkeet tehdään hellävaraisesti ja asiakkaan omaa liikerataa kuunnellen.

Venytykset

Venytyksiä voidaan tehdä kotona tai harjoittelun yhteydessä pitkäkestoisina /staattisina, tai pumppaavasti / dynaamisesti. Annamme mielellämme kotihoito-ohjeita mukaasi. Kuntohuoltamolla, hieronnan yhteydessä tehdään hierojan toimesta passiivista venyttelyä, pyrkien lisäämään liikerataa.

Kehonhuolto

Kehonhuollon opastamisessa voi olla kyse joko venyttelyohjeiden antamisesta, tai helppojen treeniohjeiden läpikäynnistä, jotta toistuvaa lihaskireyttä jatkossa saataisiin vältettyä. Myös esim. oikeantyyppisellä tyynyllä on suuri merkitys etenkin niska-hartiaseutusi hyvinvointiin.

Hartia-/purentalihashieronta

Bruksaatio eli hampaiden narskuttelu on valitettavan yleinen taipumus. Se lisää niska-hartiaseudun
jännitystiloja, päänsärkyä ja voi hoitamattomana johtaa hampaiden kulumiseen tai jopa murtumiseen.

Kuntohuoltamon purentalihashieronta antaa purentaan osallistuville ja pureskelun kiristämille
lihaksille rentouden. Purulihakset käsitellään huolella myös suun sisäisesti, leukaniveltä unohtamatta.

Kun valitset hierojaa varmistu, että hän on näyttötutkinnon hyväksytysti suorittanut, Valviran rekisteröimä Koulutettu Hieroja. Linkki Valviran Terhikki-tietokantaan ohessa. https://julkiterhikki.valvira.fi/Default.aspx?lang=fi
Katso esim. Pennanen Nathaniel, hieroja.

Opiskelemme jatkuvasti lisää osataksemme kuunnella kehoasi, ja ymmärtääksemme syy- ja seurausyhteyksiä entistäkin paremmin.